Homepage Home Krantenartikel

"Elk pijntje heeft een oorzaak"

Margriet van der Weg – Brattinga is oefentherapeut Cesar- Mensendieck, gevestigd in Sneek met haar eigen praktijk in het pand van Fysio-Actief aan het Kleinzand 169. De titel Oefentherapeut is beschermd.

Interview met Margriet van der Weg - Brattinga

Mijn eerste vraag, of ze uit wil leggen wat een oefentherapeut Cesar- Mensendieck doet, be-antwoordt ze resoluut met een tegenvraag. “Jij bent journalist en zit dus waarschijnlijk veel achter de computer. Heb jij wel eens last van hoofdpijn en/of klachten aan nek, rug of armen?” Ik moet toegeven dat ik aan het einde van de dag regelmatig een hoofdpijnband om mijn hoofd voel en dat ik al enkele jaren ‘Carpaal-achtige’ klachten heb (Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) – uit zich door gevoelloze en tintelende vingertoppen).

Er volgt een salvo aan korte vragen: Sinds wanneer begonnen die klachten, hoeveel uur per dag zit je achter de computer, technische vragen over mijn bureau en bureaustoel, maar niets over de klachten zelf. “Ga eens ontspannen op die stoel voor de spiegel zitten. Kin iets naar beneden. Let eens op je zithouding, heb je een rechte rug of een kromme rug?” Ik moet toegeven dat mijn rug krom is en corrigeer dat. “Strek je armen eens voor je uit en beweeg ze nu zo ver mogelijk naar boven.

Voel je de spierspanning? Trek nu eens je schouders omhoog. Worden je nekspieren nu korter of langer (en dus ontspannen)? Juist. Armen langs je lichaam en je hebt, als je de aanbevelingen op deze folder ten aanzien van je werkhouding in relatie tot je computer, zithoogte, werkhoogte etc. ook nog even in de gaten houdt, een ontspannen werkhouding.

>> Lees hier het complete interview (PDF Download)

Geschreven door Wim Walda - Groot Sneek nieuws

Dat was een week geleden. Ik heb me, weliswaar met een gezonde dosis scepsis, aan haar tien minuten durende instructies gehouden. Ik was met deze klachten immers al zonder blijvend resultaat bij mijn huisartsen fysiotherapeut geweest en overwoog zelfs een operatieve ingreep. Inmiddels heb ik weer meer gevoel in mijn vingers en de tintelingen zijn merkbaar verminderd.

“Dat is dus wat wij doen”, vertelt ze in antwoord op mijn telefoontje dat ik duidelijk vooruitgang merk. “Ik kan het gebied van de Carpale Tunnel (zit aan de binnenkant van de pols – redactie) wel gaan behandelen, maar dat is een tijdelijke oplossing. Als de patiënt zijn/haar houding corrigeert en daarmee de mogelijke oorzaak van zijn/haar probleem, wordt het lichaam gestimuleerd zelf het helende werk te doen.

>> Lees hier het complete interview (PDF Download)