Homepage Slaap oefentherapie Niet kunnen doorslapen

Wat is een doorslaapprobleem?

Wanneer u moeiteloos inslaapt, maar 1 of meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas na drie kwartier of langer weer inslaapt, spreken we van een doorslaapprobleem.

Hoe ontstaan doorslaapproblemen?

Door pijn, angst, zorgen, drukte in uw hoofd of een drukke agenda de volgende dag kan al een doorslaapprobleem ontstaan. U wordt wakker en kunt niet meer in slaap komen. U kunt ook wakker schrikken in de nacht en moeite hebben in te slapen met de duidelijke hartkloppingen in uw borst. Wanneer de oorzaak van het wakker liggen langer aanhoudt ontstaat een patroon, dat soms maanden blijft bestaan, zelfs als de oorzaak al weer verdwenen is.

Een langdurige bron van slaapproblemen zijn kleine kinderen. Door de onderbroken nachten bent u “gewend geraakt” aan nachtelijke onrust en bent u waakzaam tijdens de slaap. De kleinste geluiden zijn soms al genoeg, en eenmaal wakker gaat u even uw bed uit, kijkt u even in de kinderkamer…. en blijft u daarna lang wakker.

Vrouwen van middelbare leeftijd kunnen weer een andere “langdurige” oorzaak hebben van slapeloosheid. Door de overgang of door lichamelijke pijn (rugpijn/ nekpijn/ schouderpijn…) kunt u ook wakker worden. U kunt uw draai niet meer vinden en ligt ervan wakker. Dit zijn slechts enkele voorbeelden om u een idee te geven hoe u in een doorslaapprobleem terecht kunt komen.

Zelf doorslaapproblemen beïnvloeden

Let u eens kritisch op uw eigen nachtelijke gedrag, uw gedachten en gevoelens, 
bij pijn, onrust, etc. 

Slapen lukt wanneer het hoofd "leeg" is, opdat u de morgen beter en geconcentreerder 
kunt denken. Wat kunt u doen om uw brein te sturen ?

De slaapoefentherapeut kan u leren u te concentreren, u goed te ontspannen, en uw lichaams- en gedachtenprocessen weer naar bijna nul terug te brengen.
Ook wordt meegenomen uw uw eventuele pijn of gespannenheid en hiermee wordt de vicieuze cirkel van dysbalans doorbroken. Een oefentherapeut stimuleert altijd uw zelfwerkzaamheid, zij maakt u uiteindelijk onafhankelijk van therapie. U kunt het zelf.


< terug naar overzicht